19-Nisan-2024 21:56:17

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
Baygın, sinyali verdi!

Baygın, sinyali verdi!

Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, Yenigün’ün sorularını yanıtladı ve 6 başlık halinde sorulan sorularda bir takım sinyaller verdi! Yenigün’e sorulan sorular ışığında çok önemli açıklamalar yapan Baygın, Demirciler Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi için sandıktan çıkan sonucu da ilk kez değerlendirdi.

10 yıldır AK Partili Belediye ile yönetilen Gerede Belediyesi’ne iktidar partisinin katkıları ne olmuştur? Bir başka parti ile Gerede Belediyesi yönetilseydi hizmet noktasında neler eksik olurdu? Şeklinde Belediye Başkanı Ömer Baygın’a yönettiğimiz soruya da Başkan Baygın yanıt verdi ve dikkat çekici ifadeler kullandı. Bu soruya karşılık Baygın, “Bir arabada bir tane direksiyon olur. İki direksiyon olursa o araba şarampole yuvarlanır”dedi. Bu çok özel röportajın tümü haberimizin detayında…

Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, Yenigün’ün sorularını yanıtladı. 6 başlık halinde sorulan sorulara verdiği cevaplarda çok önemli ifadeler kullanan Baygın ile gerçekleşen röportajın tüm ayrıntıları şöyle;

-Demirciler Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi için sandıktan çıkan evet oyları projeyi hayata geçirir mi? Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?   

BAYGIN: 17-18 Ağustos tarihlerinde Demirciler Mahallesi’ndeki mülk sahiplerinin görüşlerine başvurduk. Son derece demokratik bir seçime yoğun ilgi gösterdiler. 1200’e yakın hemşehrimiz oy kullandı. Bu katılma oranı olayın sahiplenilmesi adına önemliydi. Bu nedenle evet oyu kullananlara da hayır oyu kullananlara da teşekkürü borç biliyorum. Önemli olan demokratik katılımdı. Kentsel Dönüşüm Projeleri’nin başlaması için Türkiye’de bir seçim mecburiyeti söz konusu değil. Gerçekleştirmiş olduğumuz seçim Türkiye’de bir ilk oldu. Bu konuda halkımıza sorma ihtiyacı hissettik. Sonuçlar belli olduktan sonra çok sayıda hemşehrimiz arayarak “hayırlı olsun” dediler. Bu konuda halkımız sonuçları net olarak belirledi.  

Demirciler Mahallesi’nde gerçekleştireceğimiz Kentsel Dönüşüm Projesi’nde süreç şöyle gelişecek; Eylül ayının meclis toplantısında sandıktan çıkan oy sonuçlarını masaya yatıracağız. Meclisten çıkacak karar doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuracağız. Burada yapacağımız müracaatta kentsel dönüşüme tabi tutulacak Demirciler Mahallesi’nin incelenmesini talep edeceğiz. Bakanlığın teknik elemanları kentsel dönüşüm alanını inceleyecekler ve ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)’na görüş soracaklar. Bu iki görüşten sonra proje bakanlar kuruluna sunulacak ve Bakanlar Kurulu’ndan çıkan kararın ardından proje kesinleşerek Demirciler Mahallesi Kentsel Dönüşüm alanı ilan edilmiş olacak. Sandıktan çıkan sonuç yeterli ve ikinci bir halk oylaması düşünmüyoruz. Bu projede önemli olan vatandaşlarımızın hiçbir şekilde mağdur edilmemesi ve haklarının zayi olmamasıdır.

-Geçen 4 yılı değerlendirecek olursak hayata geçirilen ve bir önceki yerel seçimde yapılacak denilmesine karşın hayata geçirilemeyen projeler neler?

BAYGIN: Yakın bir zamanda çalışma arkadaşlarımızla birlikte bir muhasebe yaptık. Burada güzel sonuçlar gördük. 2009 yerel seçimlerindeki broşürümüzde 18 vaatte bulunduk. Bu 18 vaadin 14’ünü hayata geçirdik, 4 projeyi hayata geçiremedik. Halkımıza vaatte bulunmadığımız 43 yeni proje üzerinde çalıştık. Bu projelerin birçoğu hayata geçti. Yani biz halkımıza 18 proje vaadinde bulunduk ancak 61 proje üzerinde çalıştık. Bu bizim büyüklüğümüzdeki belediyeler için çok ciddi bir rakamdır. Bu projelerin 57’sinde mesafe aldık, 4 projede başarılı olamadık. Başarılı olamadığımız 4 proje ise Arasta Projesi ve bu projede son derece çalıştık ancak bizim dışımızda Anıtlar Yüksek Kurulu Arasta alanını kentsel dönüşüm sit alanı ilan ettiği için başarılı olamadık. Belediye binamızı yıkacağımızın sözünü vermiştik. Evet, yıkamadık ama yeni belediye binasının inşaatını başlattık. Bu bina biter bitmez şimdi mevcut yerde bulunan belediye binası yıkılacak. Üniversite yolu üzerine Kent Park Projesi yapacağımızı belirttik. Bu parkı da yeni bir park ihtiyacı olmayacağına kanaat göstererek yapmadık. Son yapamadığımız proje ise Kiliseli Tüccar Han’ı restore edemedik. Tarihi Han’ımız için de ciddi çalıştık ancak mülkiyet sorununu aşamadık.

-Yenigün Gazetesi olarak gündeme getirdiğimiz vatandaşlarımızın Yenimahalle ile Bahçelievler Mahalleleri arasına üst geçit isteğine ilişkin hangi çalışmalar yürütüldü?       

BAYGIN: Bu konuda vatandaşlarımıza hak veriyorum ve vatandaşlarımız haklıdır. Bu noktada biz uluslararası bir yol güzergahına üst geçit isteği olduğu için Karayolları Genel Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede bu konudaki talebimizi ilettik. Karayolları 4. Bölge Müdürlüğü konunun inceleneceğini ve yatırım programına alınacağını ifade ettiler. İşin takipçisiyiz. Üst geçit ile birlikte Seviller Mahallesi ile Dayıoğlu Mahallesi’ni birbirine bağlayan alt geçidin genişletilmesi de üst geçit ile birlikte yapılacak.

-10 yıldır AK Partili Belediye ile yönetilen Gerede Belediyesi’ne iktidar partisinin katkıları ne olmuştur? Bir başka parti ile Gerede Belediyesi yönetilseydi hizmet noktasında neler eksik olurdu?    

BAYGIN: AK Parti’nin adında adalet ve kalkınma kelimeleri var. İlk dönemimde muhalefette bulunan bir belediye başkanıydım daha sonra iktidar partisinin belediye başkanı oldum. İlk dönemlerdeki yaklaşımlar muhalefete çok farklıydı. Ancak AK Parti göreve geldikten sonra İller Bankası’ndan belediyelere gönderilen paylarda hiçbir ayrımın yapılmayacağı kanunlaştı. Dolayısıyla hiçbir ayırım yapılmadan İller Bankası’ndan paylar eşit ve adil şekilde dağıtılıyor. Ancak devletin bir de değişik imkanları var, bizim milletvekillerimiz ile birlikte talep ettiklerimiz var, bir çok imkan ve kaynaklar var. Bu noktada tabi ki üretilen projelere daha olumlu yaklaşılır. Bir arabada bir tane direksiyon olur. İki direksiyon olursa o araba şarampole yuvarlanır. Dolayısıyla Hükümeti, Milletvekili, Belediye Başkanı tek direksiyon ile yolunda ilerlerse o memleketler avantajlı olur. Birkaç örnek verecek olursak; Karayolları’nın şehir dışına çıkarılması talebi devlet projesidir. Bunu bizler talep ettik ve bu konuda muvaffak olduk. Baktığımızda Kültür Merkezi inşaatı başladı. Gerede’de bir muhalefet belediyesi olmuş olsaydı bu yatırım belki de gelmezdi. Yaylalarımız elektriklendi. Milletvekillerimiz ile konuyu gündeme taşıyıp, Ankara’da girişimler yapmamış olsaydık bu olmayabilirdi. Gerede’mize sentetik futbol sahası yapıyoruz. Müracaatımızı yaptık, projenin yarı maliyetini belediye olarak biz üstlenelim dedik, daha sonra bir karar çıktı ‘projenin tamamını karşılayalım, yeter ki sizler bize yer gösterin’ denildi. Üniversite binası yapılacak. Gerede’miz için bu proje önemli mi? Hem ekonomik anlamda hem de Gerede’nin üniversite kenti olması noktasında önemli. Bu konuya 4 yıl boyunca kararın alınması için hem üniversite senatosunda hem de YÖK’te yapılan girişimlerden giriş yapalım. Bu geleceğimizi şekillendirecek projeyi Milletvekili, Belediye Başkanı hep beraber tek ses isteyince Gerede’ye 4 yıllık eğitimin verildiği bir üniversiteyi senatoda, YÖK’te, bakanlıkta uygun gördü. Ama biri bir tarafa diğeri bir tarafa çekseydi bu nasıl olabilirdi? Daha sonra kamulaştırma süreci. Kamulaştırma demek maliyet demek. Hep birlikte bakan beyin yanına gidiyoruz, tek ses destek isteniyor, bakan bey de uygun görüyor. Kamulaştırmanın ardından hep beraber bina yapalım isteğinde bulunuyoruz. Bakan bey olumlu görüyor. Deri Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapı çalışmaları devam ediyor. Bir anda kararı çıkıyor, 16 Milyon TL’ye alt yapı ihalesi yapılıyor ve çalışmalar ihale yapılır yapılmaz başlıyor. Bunlar önemli şeyler. Muhalefet bir belediye olduğunda hiçbir şey yapılmaz diyemem. Ama uyum çok önemli.

-II. etap TOKİ ne zaman başlayacak?

BAYGIN: II. etap TOKİ çalışmalarında yer bulma noktasında çok sıkıntı yaşıyoruz. Gerede’de TOKİ’nin yapılabileceği büyüklükte hazine arazisi yada belediye arazisi yok. Tamamen şahıslara ait araziler var. İlk bulduğumuz yerde arazi sahibi ‘arsamı vereyim’ dedi. Fakat TOKİ’nin ekspertiz firmasının verdiği fiyat ile arazi sahibinin istediği fiyat arasında uçurum farkı çıktı. Vazgeçmek zorunda kaldık. Daha sonra bir başka arayış içersine girdik. Bir başka yer bulduk yine TOKİ ile arazi sahibinin istediği rakam arasında fark çıktı. Şu anda II. Etap TOKİ’nin yapılacağı 2 yer daha bulduk. Arazinin birinde çok hisseli soyismi olmayan vatandaşlar vardı. Mahkeme süreci uzun süreceği için buradan vazgeçtik. Diğer arazi üzerinde şu anda arsa sahipleri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu arazi 40 dönüm kadar bir alan. Sürecin olumlu gelişebileceğini umuyorum. Gerede’de şu anda çok ciddi arazi sıkıntısı yaşıyoruz. Hazine arazisi yok. TOKİ şehirden çok uzak olsun da istemiyoruz. Ancak yer sıkıntısı olduğu için II. etap TOKİ’nin nerede başlayacağına ilişkin bir şey söyleyemiyorum. Ancak şunu ifade edebilirim; bugüne dek baktığımız tüm araziler farklı farklı mahallelerdeydi.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Yayın hayatına başlayan Yenigün Gazetesi’ni beğendim. Gerede’mize yeni bir ses, yeni bir nefes, yeni bir soluk getirdi. Tarafsız, objektif yayın allayışı ile Yenigün’ün çok daha iyi noktalara gideceğine inanıyorum. Yayın hayatında başarılar diliyorum. Basınının ehemmiyetini biliyoruz, farkındayız. Bir taraftan halkın sesi oluyorsunuz, bir taraftan yapılan hizmetleri halka duyuruyorsunuz. Bu basının güzel tarafı. Başarılar diliyorum.

Cevap bırakın