18-Nisan-2024 20:59:10

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
Kâbus geri döndü!

Kâbus geri döndü!

Bir dönem Gerede’nin kâbusu haline gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Türkiye’deki bazı bölgelerde görülmeye başladı. Nisan ve Mayıs aylarında Gerede’de görülen 7 kene ısırılma vakalarında, ısıran kenelerin virüs taşımadığı öğrenildi.

10 yıldır görülmeyen KKKA vakalarının bazı bölgelerde yeniden görülmeye başlaması sonrası Gerede Hıfzıssıhha Kurulu toplanarak bazı kararlar aldı. Alınan kararlar önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak.

Kenenin ısırması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı uzun bir süreden sonra ilk kez bu yıl Sivas ilinde görülmeye başladı. Bir dönem Gerede’de çok sayıda can alan KKKA hastalığına önlem almak için Gerede Hıfzıssıhha Kurulu toplandı. Toplantıda vatandaşların kene ısırma vakaları konusunda uyarılması, ilçede ilaçlama çalışmalarına acil başlanılması gibi bazı kararların alındığı, alınan kararların önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağı öğrenildi.

Gerede gibi geçmişte ölüm vakalarının yaşandığı bölgeleri diken üstünde tutan Sivas’taki vakalar sonrası vatandaşlar uzun süredir görülmeyen KKKA hastalığı karşısında neler yapılması gerektiğini araştırmaya başladı.

İlk 2002’de görüldü

Gerede’de ilk kez 2002 yılında görülen KKKA vakası, aradan geçen 20 yılda 20’ye yakın vatandaşımızı hayattan kopardı. 2003 yılında tanımlanan hastalık, ilçede Nisan, Kasım ayları arasında görülüyor ve Haziran, Temmuz aylarında pik yapıyor.

KKKA Hastalığı bu güne dek Bolu (Gerede), Tokat, Çorum, Yozgat, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Amasya, Çankırı, Kastamonu, Artvin, Giresun, Ardahan, Tunceli, Bingöl, Karabük ve Samsun’da görüldü.

Kene ısırması durumunda vatandaşların en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiği konusunda uyaran uzmanlar, “Hastalık bulaşma riski kenenin vücutta kaldığı süre ile doğru orantılı olduğundan kene en kısa zamanda çıkarılmalıdır. Vücuda yapışmış keneler el hijyeni sağlanıp eldiven giyildikten sonra ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla, vida çıkarır gibi sağa sola çevrilerek çıkarılmalı. Isırılan yer yüzde 70’lik alkol veya iyot içerikli antiseptik solüsyonla dezenfekte edilmelidir. Ardından eller sabun ve su ile tekrar yıkanmalıdır. Eğer kene, çıkarılmaya çalışılırken yanlış çıkarılırsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Bu durumda strese giren kene, mikrobu vücudunuza verebilir. Kene çıkarıldıktan sonra eller sabun ve bol suyla kesinlikle yıkanmalıdır”diye uyarıyor.

Doç. Dr. Seyit Ali Büyüktuna ise, tüm kene temaslarının KKKA açısından riskli olduğuna dikkat çekerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, insanlarda ortaya çıkan kene kaynaklı önemli bir hastalık. Dünyada birçok ülkede görülüyor. Bu hastalık daha çok kırsal alan sakinleri ve tarım işçileri arasında görülüyor. Sıklıkla enfekte olmuş kenelerin yapışması ya da korunmasız ellerin kenelerle doğrudan temas etmesi ya da enfekte hayvanların kan ve dokularına maruz kalınmasıyla bulaşır. Bunun dışında KKKA hastasının kan veya diğer vücut sıvılarına mazur kalındığında hastalık bulaşabiliyor.” dedi.

Cevap bırakın