20-Nisan-2024 09:26:51

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
Sempozyumlar ne fayda sağlar? (2)

Sempozyumlar ne fayda sağlar? (2)

Değerli okuyucular; Kurban Bayramı öncesi makalemde genel hatlarıyla İlçemizde gerçekleştirilen Uluslararası Gerede Kültürü ve Sempozyumu hakkında sizlere bilgi vermeye çalışmıştım. Bu yazımda da içerisindeki konularla ilgili ve sempozyum sonunda ki değerlendirme toplantısında yapılan konuşmaları yazmaya çalışacağım.

Sempozyumda sunulan bütün tebliğler İlçemizin tarihini, kültürünü ve sanatını yakından ilgilendiren büyük öneme sahipti. Bu tebliğler her biri birbirinden değerli akademisyenler tarafından yapıldı. Kişisel ilgi alanım olması nedeniyle sempozyumda Gerede tarihi üzerine sunulan tebliğlerden bahsetmek istiyorum. İlçemizin kadim bir şehir olması hasebiyle Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde ayrı ayrı Gerede sunumları gerçekleştirildi. Yazının uzamaması için her bir konu başlığından ve sunumları yapan hocalarımızdan bahsedemeyeceğim. 1840 yılında Gerede nüfus defteri çalışması, Milli Mücadele Döneminde Gerede’den yapılan yardımlar, Milli Mücadele Döneminde Hüsrev Gerede’nin yürüttüğü faaliyetler, Tasfiye Talepnamelerine göre Bolu ve Gerede’ye iskan edilen mübadiler, Seyahatnamelere göre Gerede başlıklı çalışmalar arşivlerden gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen çok büyük önem arz eden çalışmalardı. Kültür ve sanat konularında Gerede yöresinin yetiştirdiği şairleri, din adamları; Gerede Bölgesinin dini ve sosyal hayatı, bir milletin karakterini, duygularını yansıtması bakımından da önem taşıyan ancak günümüzde önemini yitirmiş gibi duran iğne oyaları, tığ, boncuk, mekik oyalarının özellikleri vb. çalışmalar gerçekten mühimdi. Kaybolmaya yüz tutan el sanatlarımızdan mestcilik, bakırcılık, saraç ustalığı; yaşamaya devam ederek İlçemizin ekonomisinde bel kemiği haline gelen ve modernize olan kemercilik ile dericilik üzerine öneriler içeren sunumlar da dinlemeye değer çalışmalardı. Herkesin ilgi alanına göre değişen bu önem toplamda Gerede için çok büyük kıymete sahip. Gerede’nin geçmişten geleceğine köprü kurmasında büyük katkı sağlayacak bu çalışmalar sempozyum kitabı olarak bastırıldığında çok daha büyük anlam ifade edecek.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet SÜME tarafından arşivlerden çıkarılan 1840 Tarihli Gerede Nüfus Defteri Cilt: I-II başlıklı tebliğin tamamını kapsayan çalışma Belediye Başkanımız Sayın Ömer Baygın’a sempozyumdan çok daha önce sunulmuştu ve Belediyemizin kültür hizmeti olarak bastırılması kararlaştırılmıştı. Sempozyumda bu konuda sunum yapıldı ama inşallah bu çalışma tamamen bitirildiğinde kitaplaştırılarak kalıcı hale getirilecek. Tek Millet iki Devlet sözünün ne kadar doğru olduğunu gösteren tebliğler ise Azeri Akademisyenler tarafından sunuldu. Gerede İlçesinin Arxaik Mutfak Kültürünün Nahçıvan Bölgesinin Yemekleri ile Karşılaştırılması, Bolu´nun Gerede İlçesi ve Karabağ´ın İlçelerinin Tarihi ve Kültürel Yapılarındaki Benzerlikler, Gerede İlçesinin Geleneksel Kadın Giysilerinin Bazı Azerbaycan Giysi Örnekleri ile Karşılaştırılması gibi çalışmalara bakıldığında Azerbaycan ve Türkiye halkı olarak adet, gelenek, görenek, mutfak, giysi olarak benzerlikler arz ettiğini rahatlıkla gözlemleyebildik.

Değerlendirme toplantısına Başkanlık yapan Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taciser Onuk Gerede’de gerçekleştirilen bu sempozyumun son yıllarda kendisi açısından bilimsel olarak katıldığı en ciddi sempozyumlardan olduğunu ifade etti. Belediye Başkanımız Ömer Baygın’ı ise gerçek bir bilim insanı olarak niteledi ve gerçekleştirilen işbirliğinde verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Toplantıda sunulan tebliğler hakkında özeleştiriler yapıldı ve bütün çalışmaların tam metninin 6 Kasım tarihine kadar sempozyum düzenleme kuruluna gönderilmesi istendi. Çalışmalar kurula teslim edildikten ve incelendikten sonra Belediyemizce çok büyük bir kültür hizmeti olarak kitap olarak basılacak ve gelecek nesillere önemli bir eser bırakılacak.

Böyle önemli bir organizasyonda Belediyemiz adına Basın Halkla İlişkiler Birimi çalışanları olarak yer almaktan onur ve mutluluk duyduğumuzu ayrıca ifade etmek istiyorum. Sempozyum ile ilgili katılımcıların ve konuların tamamını diğer bilgileri sempozyumun web sitesi olan http://geredekulturvesanatsempozyumu.ibu.edu.tr/ adresinden görebilirsiniz.

Cevap bırakın