29-Mart-2024 07:57:15

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
Sempozyumlar ne fayda sağlar?

Sempozyumlar ne fayda sağlar?

Değerli Okuyucular;

Geçtiğimiz hafta, Gerede Belediyesi-Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) işbirliğinde Uluslararası Gerede Kültürü ve Sanatı Sempozyumu gerçekleştirildi. Sizlere yazı dizisi halinde sempozyumun kitabi anlamını, içeriğini, Gerede Kültürü ve Sanatı hakkında sunulan tebliğleri ve Gerede’mize sağlayacağı katkıları aktarmak istiyorum.

Öncelikle sempozyumun kelime anlamından başlamak istiyorum. Sempozyumun terim anlamı olarak Türk Dil Kurumu Bilim ve Sanat Sözlüğünde ki karşılığı Bilgi Şöleni demek.  İçerik olarak ise toplumu yakından ilgilendiren, seçilen bir konu ya da olay hakkında dinleyiciler karşısında farklı uzman kişilerin konuşmalarının bütünüdür. Sempozyumlarda olması gereken ise seçilen konuyla ilgili katılımcıların önceden araştırma yapması, katılımcıların üst düzey olması ve önceden hazırlıklı olması, konunun farklı yönlerini dinleyicilere sunması ve yapılan çalışmaların yazılı metinlerinin ilmi nitelik taşımasıdır. Sempozyumlar genellikle bilimsel bir toplantıdır. Konu önemli ise bir günden fazla sürebilir ve oturum sayısı artırılabilir. Amacı ise seçilen konuyu tartışmak değil olumlu-olumsuz yönleriyle değerlendirmek ve çözümler geliştirmektir. Gerede’de gerçekleştirilen sempozyumda ise yukarıda olması gerekenlerin hepsi fazlasıyla mevcuttu. Sempozyumların en önemli kısmı ise, kitaplaştırılarak kamuoyuna duyurulmasıdır.

Sıralama bakımından Gerede Kültürü ve Sanatı Sempozyumu Bilgi Şöleni olarak Gerede’de 2 gün boyunca gerçekleşti. Alanında çok sayıda uzman ve yetkin kişi bu sempozyumda yer aldı ve 14 oturum düzenlendi. (Katılımcıları ve konularını www.gerede.bel.tr adresinden okuyabilirsiniz.) En son gerçekleşecek olan ise; yazılı metinler Gerede Belediyesi tarafından bastırılarak kamuoyu ile paylaşılacak. Şu anda süreç devam ediyor. Bir yıl öncesinden başlayan hazırlık hedefe uygun gidiyor.

Gerede’mizin tarihini, kültürünü, sanatını, gelenek ve göreneklerini inceleyen Bilim İnsanları dinleyicilere çok özel ve önemli bilgiler aktardılar. Dinleyicilerin ilk defa duyduğu tebliğler de vardı, bildikleri konularda farklı perspektifler de vardı. 07 Ekim Pazartesi günü başlayan Gerede Kültürü ve Sanatı Sempozyumu da gerek anlam, gerek terim olarak ihtiyaçları karşılarken sunulan tebliğ sayısı itibariyle üst düzeyde idi. Kardeş Azerbaycan’dan da tebliğ sunmak üzere akademik katılımcılar olması hasebiyle ismine uygun Uluslararası hüviyeti hak etti.

Gerede’de gerçekleşen bu büyük bilgi şöleni; bütüncül yaklaşım içersinde söylemek isterim ki geleceğe büyük bir miras bırakacak. Konular hakkında yapılan araştırmalar gelecekte de sürecek. Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşunun 700. Yılı anısına Geçmişten Günümüze Gerede Sempozyumu Gerede için bir ilkti ancak 12 Kasım depremi sebebiyle gerçekleştirilemeyerek deprem üzüntüsü ile birlikte bir burukluğa sebep olmuştu. Ancak sevince dönüşen yanı o güne hazırlık için yapılan bütün çalışmalar bir kitapta toplanarak Gerede Belediyesi tarafından bastırıldı ve kaynak kitap haline geldi. Bugün hala bu kitap temel alınmaktadır.

Belediye Başkanımız Sayın Ömer Baygın’ın büyük desteği ile Belediyemiz ve Üniversitemiz işbirliğinde gerçekleşen Gerede Kültürü ve Sanatı Sempozyumu ise büyük bir bilgi şöleni olarak kayıtlara geçti ve inşallah en kısa sürede kitaplaşarak Sempozyum ilmi niteliğini tescilleyecek. Belediye Başkanımızın açılış konuşmasında vurguladığı gibi “Geçmiş hafızamızı kayıt altına alıyoruz ve gelecek nesillere büyük bir miras bırakıyoruz”. Bu cümle yazımın başlığının cevabıdır.

Önümüzde ki yazılarda; Sempozyumda dikkatimi en çok çeken konuları ve değerlendirme toplantısından izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım. Tüm hemşehrilerimizin mübarek Kurban Bayramını tebrik ediyorum.

2 Yorumlar
ali

tebrikler güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş devamını diliyoruz.

hudayi çelik

güzel bir makale baki bey, devamını bekleriz..

Cevap bırakın