16-Nisan-2024 18:00:36

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
Arık, “Korkulacak bir virüs değil”

Arık, “Korkulacak bir virüs değil”

Gerede’de son günlerde artan grip salgını hastane koridorlarını doldurdu. Özellikle ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin yoğunlukla grip salgınıyla karşılaşmaları üzerine Sağlık Müdürlüğü harekete geçti. İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık, korkulacak yeni bir virüs görülmediğini belirterek yüreklere su serpti.   

Gerede’de son günlerde artan grip salgını yeni bir virüs şüphelerini artırdı. Artan vakalardan sonra harekete geçen İl Sağlık Müdürlüğü’nden yüreklere su serpen açıklama geldi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık, son haftalarda hastanelere başvuran grip vakalarının iki kat arttığını belirtti. Arık, artış görülmesine rağmen korkulacak yeni bir virüs görülmediğini söyleyerek, Bakanlıktan kendilerine salgın bildirisi yapılmadığını ifade etti. Arık, acillerdeki yığılmaların önüne geçilebilmesi için hastaların öncelikle aile hekimlerine başvurmalarını istedi.

Havaların kar yağışıyla birlikte eksi 19 derecelere kadar soğumasıyla beraber hastalıkların da baş gösterdiğini belirten İl Sağlık Müdürü Arık, soğuyan havayla birlikte hava kirliliğinin de solunum yolları hastalıklarında artışa neden olduğunu söyledi.

Son haftalarda İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı devlet hastanelerinde normalin üzerinde hasta başvurusu olduğunu belirten Arık, “Son haftalarda hastanelerimizde normalin üzerinde hasta başvurusu oldu. Acile başvuran günlük poliklinik sayısı 500-600 iken son haftalarda iki katına çıktı. Bin- bin 500’e çıktı başvurular. Bu da gösteriyor ki soğuklar insanlar üzerinde çok etkili oluyor” diye konuştu.

Hastanelerin acil polikliniklerini dolduran grip vakalarında görülen virüsün değişik ve korkulacak türden bir virüs olmadığını kaydeden Arık, Bakanlığın yurt genelinde 14 ilde virüsü takip altına aldığını ve salgın boyutuna ulaşmadığını belirtti.

Yeni bir virüs mü?

Arık, “Bakanlığımız 14 ilde görülen grip ve tüm grip vakalarını takip ediyor. Alınan numuneler Ankara’ya gidiyor, virüs tipi tespit ediliyor ve erken uyarı sistemi dediğimiz sisteme giriyor. Etkili olan virüse karşı bu durumda önlemler alınır. Şuana kadar Bakanlığımızın bize bildirdiği herhangi bir salgın vakası yok. Ama şu bilinmeli. Bakanlığımız bunu 14 ilde takip ediyor. Virüs tespitleri devam ediyor ama tehlikeli boyuta ulaştığı takdirde bize bildirecektir”dedi.

Dr Arık, artış gösteren gripten nasıl korunulacağı hakkında ise şu bilgileri verdi: “Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Grip nedeniyle ciddi hastalık riski taşıyan belirli gruplar mevcuttur ve bu gruplar için korunma büyük önem taşır. Bu sebeple 65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar. Kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ile 6 ay – 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananların grip aşısı bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanmaktadır. Bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczanelerden aşılarını alabilirler.

Diğer önemli bir risk grubu da sağlık çalışanlarıdır. Sağlık çalışanları hem kendileri bir çok hastayla karşılaştıkları için risk altındadırlar hem de kendileri hasta olduklarında başka insanlara hastalık bulaştırma riski taşırlar. Sağlık çalışanları için her yıl grip aşısı temin edilmekte ve ücretsiz uygulanması yapılmaktadır. Bazı kişiler bir hekim tarafından muayene edilmeden önce grip aşısı ile aşılanmalıdırlar. Bunlar yumurta alerjisi olanlar (yumurta yediğinde ciddi allerjik reaksiyon geçirenler), geçmişte grip aşısı uygulanmasıyla ciddi alerjik reaksiyon geçirmiş olanlar ve 6 aydan küçük bebeklerdir. Orta dereceli ya da ciddi ateşli bir hastalık geçirmekte olan kişilerin geçirdiği hastalığın belirtileri azaldıktan sonra aşılanmaları daha uygun olacaktır. Yukarıda sayılan risk gruplarındaysanız grip geçirdiğinizde hekime müracaat ediniz. Ayrıca grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (Nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurun ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanın. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın. Grip, enflüenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39 C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır.”

 Grip ve soğuk algınlığının birbirinden farklı olduğuna dikkat çeken Arık şöyle konuştu: “İkisi de birbirinden farklı hastalıklardır ve genellikle ikisi karıştırılır. Bunun nedeni de belirtilerin birbirine çok yakın olmasıdır. Peki o zaman nasıl ayırt edilecek? Soğuk algınlığı ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır”

Arık, ayrıca artış gösteren grip vakalarının hastanelerin polikliniklerinde yoğunluğa sebep olması nedeniyle hastaların öncelikle aile hekimlerine görünmeleri gerektiğini ifade etti.

Cevap bırakın