29-Mart-2024 01:54:45

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
Ayakkabıyı öğleden sonra alın

Ayakkabıyı öğleden sonra alın

AİBÜ Gerede MYO Müdürü Nurettin Akçakale, “Ayakkabı satın alırken ayağın esas formunu alması için genelde öğleden sonra alınmalıdır.”dedi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gerede Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Programı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Nurettin Akçakale, sabah alınan ayakkabının gün içerisinde şişen ayağı sıkabileceğini belirterek, “Ayakkabı satın alırken ayağın esas formunu alması için genelde öğleden sonra alınmalıdır”dedi.

Yrd.Doç.Dr. Nurettin Akçakale, bir ayakta 26 kemik olduğunu ve ayakta dururken ya da yürürken vücudun tüm yükünün ayaklar tarafından çekildiğini belirtti. Yrd.Doç.Dr.  Akçakale, “Bir insan günde normalde 8 bin adım atarak yürüyor ve hayatı boyunca ortalama olarak 7 bin güne yakın ayakta kalıyor. Yaklaşık olarak da 150 bin ile 190 bin kilometre arası da yol yürüyor. Normal ayak sıcaklığı 34-35 derece iken ayakkabı içinde bu sıcaklık 41 derece oluyor. Sıcak ve nemli havalarda ise 43 ila 48 dereceye kadar ulaşıyor. Hava almayan suni deriden imal edilmiş bir ayakkabı içinde ise 49 dereceye kadar çıkıyor ve ısı ayağın hacmini yüzde 5 arttırıyor”diye konuştu.

Yetişkin bir insanda ayakların yılda 180 litreye yakın terlediğini kaydeden Yrd.Doç.Dr. Akçakale, “Bu terleme, uygun olmayan sağlıksız malzeme, sıkı ayakkabılar ve iklimsel nedenlerle iki katına çıkabiliyor. Ter sonucu meydana çıkan nemin yüzde 60’ı mokasen türü ayakkabılarda, yüzde 30’u ise bağlı ayakkabılarda dışarı kaçar, geri kalan kısım içeride kalır. Bir çift ayak yaklaşık olarak 2 trilyon mikrop barındırır. Ayakkabının içi yıkanmadığından bakteriler derideki protein ve selüloz ile beslenerek çoğalır. Bu da ayakta koku oluşmasına ve malzeme liflerinin bozulmasına neden olur”dedi.

Ayak şişiyor

Ayakkabı denenirken mutlaka çorap giyilmesi gerektiğini vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Akçakale, şöyle konuştu: “Ayakkabı imalinde çok farklı kimyasallar kullanıldığından sağlık açısından ayakkabıların içine mutlaka çorap giyilmelidir. Ayakkabı satın alırken ayağın esas formunu alması için genelde öğleden sonra alınmalıdır. Sabah alınan ayakkabı gün boyu şişen ayağı sıkabilir. Mümkün olduğunca ayak sağlığı açısından sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Özellikle sivri burunlu ayakkabılar parmaklarda deformasyonlara ve tırnak batması gibi rahatsızlıklara yok açar. Mevsime uygun ayakkabı seçilmeli. Yazın ayağı terletmeyen, kışın ise soğuğa karşı ayağı sıcak tutan ve kaymaya karşı direnci daha iyi olan kauçuk özellikli tabanlar tercih edilmelidir.”

Ortopedik ayakkabı konusunda da uyarıda bulunan Yrd.Doç.Dr. Akçakale, “Piyasada ortopedik diye satılan ayakkabılara itibar edilmemeli. Çünkü bu ayakkabılar ayak rahatlığı için konforlu ayakkabılar. Ortopedik olamayacağı gibi ortopedik ayakkabılar ancak uzman hekimlerce reçetelerle şahsa özel olarak imal edilmiş olması gerekir”dedi.

Cevap bırakın