19-Nisan-2024 21:59:09

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
MALİYET AŞARSA KAYMAKAMLIK VE ADLİYE DE YIKILACAK!

MALİYET AŞARSA KAYMAKAMLIK VE ADLİYE DE YIKILACAK!

Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, öğretmenevi binasının boşaltılmasının ardından gündeme gelen resmi binaların durumuyla ilgili Yenigün’e önemli açıklamalarda bulundu.

Kaymakam Yurt, öğretmenevi binası ile birlikte kaymakamlık ve adliye binaları için de test raporu istenildiğini belirterek, kaymakamlık ve adliye binası için sonuç beklediklerini kaydetti.

Raporların olumsuz çıkması durumunda açık konuşan Kaymakam Yurt, “Binalarla ilgili ortaya çıkan tadilat binanın yapılış maliyetinin %40’ını aşıyorsa buraya para harcamanın bir anlamı yok. Yıkılıp yeniden yapılacak demek daha makul. Kaymakamlık ve Adliye binaları için maliyetli bir güçlendirme çıkarsa yıkılıp yeniden yapılması durumu ortaya çıkar.”dedi.

Kaymakam Yurt, öğretmenevinin derhal boşaltılması kararının ardından binasız kalan Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün bu yıl Ticaret Meslek Lisesi’nde faaliyetini sürdüreceğini belirtti.

Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, öğretmenevi binasının boşaltılmasının ardından gündeme gelen resmi binaların durumuyla ilgili tüm bilinmeyenleri Yenigün’e anlattı. Ekibimizin sorularını yanıtlayan Kaymakam Yurt, sorulara karşın bir çok önemli yanıtlar verirken, Milli Eğitim Müdürlüğü, Öğretmenevi ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün akıbetinin ne olacağını da anlattı. Kaymakam Arslan Yurt’a sorulan sorular ve yanıtları şöyle:

 

Gerede Belediyesi yeni binasına yakın zamanda geçecek. İnsanların toplu olarak yoğun şekilde kullandıkları Kaymakamlık ve Adliye binasının akıbeti ne olacak? Neticede bu binalar da tıpkı öğretmenevi gibi 1999 yılından önce yapıldı.

 

Kaymakam A.Yurt: “Öğretmenevi binası ile birlikte Kaymakamlık ve Adliye binası için sağlamlık testi yapılması noktasında gerekli başvuruları yaptık. Öğretmenevi haricindeki diğer kamu binaları için bina sağlam, güçlendirme gerekir yada binalar sağlam değil diye bir sonuç çıkmadı. Bu saydığım hususların hepsinin olabilme olasılığı var. Ancak 1999 depreminden önce yapılan kamu binaları için en azından bir güçlendirme yapılması sonucu çıkıyor. 1999 öncesinde koyulan kanun yeni kanuna uyum sağlayamayabiliyor. Gerede’deki kamu binalarında da güçlendirme çıkma ihtimali var. Dışarıdan baktığımızda binanın sağlam olduğu hissine varabiliyoruz ancak yapılış esnasında ne tür malzeme kullanıldı, yeteri ölçüde demir kullanıldı mı? Bunu bilebilmemiz mümkün değil. Fay hattı üzerindeki binaların daha sağlam olması gerekiyor. Bir de belediyelerin İller Bankası ile yaptıkları bir çalışma var. Bu çalışmada üzerine bina yapılamayacak yerler çizgiler ile belli edilmiş durumda. Kaymakamlık ve Adliye binası bu fay hattının hemen dışında kalıyor ancak fay hattına çok yakın. Sonuç itibariyle depreme uygun bina yapılması şart. Eğer Kaymakamlık, Adliye ve diğer kamu binaları güçlendirme istiyorsa bu yapılacak, yok güçlendirme ile sorun çözülmüyorsa yıkılıp sağlam, yeni bir bina yapılacak. Binaların testlerini yaptırmakta bir maliyet. Gerede’deki kamu binalarının testlerini yaptırmak için büyük miktarlarda paralar ödendi. Bu nedenle bugün yazı yazıldı yarın sonuç beklememek gerekiyor. Ancak öğretmenevi binası için ‘bina sağlam değil derhal terk edin’ sözü şok etti. Öğretmenevi binası için böyle bir şey beklemiyorduk.”dedi.

Kaymakamlık, Adliye ve Vergi Dairesi’nin kullandığı binalar için güçlendirme yapılması büyük maliyetlere yol açar gibi bir sonuç çıkarsa sizin görüşünüz bu durumda ne olur?   

Kaymakam A.Yurt: “Binalarla ilgili ortaya çıkan tadilat binanın yapılış maliyetinin %40’ını aşıyorsa buraya para harcamanın bir anlamı yok. Yıkılıp yeniden yapılacak demek daha makul. Kaymakamlık ve Adliye binaları için maliyetli bir güçlendirme çıkarsa yıkılıp yeniden yapılması durumu ortaya çıkar. Bir başka açıdan binanın yıkılıp yapılması, güçlendirilmesinden daha kolay. Bu durumda daha iyi malzeme kullanılarak, çok daha sağlam bir bina yapılabilir. Böyle bir durumda ne olur? Boş bina varsa kaymakamlık, adliye ve vergi dairesi bu binalara geçer. Yoksa bunun uygulamaları var prefabrik bir sistemle geçici hizmet binaları oluşturulur. Şu da var böyle bir karar çıkması durumunda aynı yerine mi binalar yapılır yoksa bir başka alana mı binalar yapılır bu da düşünülebilir ve kaymakamlık, adliye binaları ilçenin gelişmekte olan alanlarına kaydırılabilir.”dedi.

Şimdi ne olacak?

Kaymakam Arslan Yurt, kendisine yöneltilen soruların ardından öğretmenevini kullanan kamu kurumlarının akıbeti hakkında bir açıklama yaptı. Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün Ticaret Meslek Lisesi binasında faaliyetini sürdüreceğini belirten Kaymakam Yurt, boşaltılan öğretmenevi içinse Gerede’de başka bir yerin olmadığını, bazı binaların öğretmenevi olarak kullanılması noktasında fikir alışverişi yapıldığını ancak öğretmenevinin faaliyette olup olamayacağı noktasında henüz bir karara varılmadığını belirtti.

Öğretmenevi binasının yerine 800 metrekare alanda inşa edilecek 5 katlı bir binanın yapımı için Milli Eğitim Bakanlığı’na girişimlerde bulunacaklarını aktaran Kaymakam Yurt, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nü de böylece geçici binadan kurtarmayı düşündüklerini kaydetti.

Cevap bırakın