19-Nisan-2024 05:55:49

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
Tembel patronlara darbe!

Tembel patronlara darbe!

Gerede OSB, 2011 yılında Türkiye genelinde atıl vaziyette bekleyen OSB arazilerine en çok el koyulan Balıkesir ve Eskişehir illerinden sonra 3. yer olmuştu. Bu olay sonucu Gerede’de fabrika kurmak üzere devlet desteğiyle aldığı arsaların üzerine yatan “tembel patronlar”ın tahsisleri (17 arazi) iptal edilmişti.  

Bakan Ergün, bundan sonra tahsis tarihinden itibaren 1 yıl içinde yapı ruhsatı almayan, yapı ruhsatı tarihinden itibaren de 2 yıl içerisinde üretime geçmeyen işadamlarının yapılan tahsislerinin iptal edileceğini söyledi.

OSB ve sanayi siteleri 2013 yılı yatırım programına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün açıklamaları damga vurdu. OSB’lerden arsa tahsis edip üzerinde işlem yapmayan işadamlarına kızan Bakan Ergün, “Bir yatırımcı arsa ararken, diğeri üzerine yatmışsa olmaz. Uzun zaman önce tahsis edilmiş ancak üzerinde herhangi bir işlem yapılmamış arsaların tahsisini iptal etmeye başladık.”dedi.

OSB’lerdeki arsalara, ileride değerlenecek gayrimenkul muamelesi yapılmaması gerektiğinin altını çizen Ergün, “Bugün itibariyle 105 OSB’de toplam 1081 adet parsel tahsisi süresi içerisinde yatırımına başlanılmadığı için iptal edilmiştir. Bundan sonra da tahsis tarihinden itibaren 1 yıl içinde yapı ruhsatı almayan, yapı ruhsatı tarihinden itibaren de 2 yıl içerisinde üretime geçmeyen katılımcıların yapılan tahsisleri iptal edilmeye devam edecek.”ifadesini kullandı.

Ya yaparsın ya da!

Bakan Ergün’ün bu açıklamaları Gerede OSB’de arsası bulunan ancak arsa üzerine çivi çakmayan işadamlarını zora sokacağa benziyor. Çünkü 2011 yılındaki tahsis iptallerinde süre ve yapı ruhsatı baz alınırken, son yapılan düzenlemede OSB’ler için 1 yıl yapı ruhsatı, 2 yıl ise üretime geçme zamanı tanındı. Bu da işadamları için “ya fabrikayı yaparsın, yada arsanın üzerine konamazsın” anlamına geliyor. Bakan Ergün’ün bu açıklaması Gerede için önemli bir gelişme oldu.

Açıklamasında OSB’lerle ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Ergün, şunları anlattı: “Bakanlık olarak OSB’lerin yönetim yapılarıyla, mevcut OSB’lerin doluluk oranlarını artırmayla, OSB’lerin demiryolu ve liman ağlarına entegrasyonuyla, eğitim sistemiyle ilişkileriyle, ihtisas organize sanayi bölgelerinin sayısını artırmayla ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. Mesela sanayi stratejimizde hangi kritik OSB’lere, hangi lojistik bölgelere demiryolu bağlantıları kurulacağıyla ilgili eylemler var ve bu eylemleri takip ediyoruz. 2011 yılından itibaren, OSB’leri daha nitelikli alanlara dönüştürmek amacıyla önemli adımlar attık. Mevcut OSB’lerdeki doluluk oranını artırmak için bedelsiz ve indirimli arsa tahsisi dönemi başlattık. Nisan 2011 tarihinden bu güne kadar tahsis edilen 614 adet parselin; 43’ünde üretime geçilmiş, 110’u inşaat aşamasında ve 466’sı ise proje aşamasındadır.”

Cevap bırakın