19-Mart-2024 14:21:21

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
BOZ AYI, GEYİK HEYKELİ DİKECEĞİME KİMSESİZLER İÇİN KONUT YAPARIM!

BOZ AYI, GEYİK HEYKELİ DİKECEĞİME KİMSESİZLER İÇİN KONUT YAPARIM!

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, TUİK’in açıkladığı nüfus sonuçlarından işsizliğe, merkez nüfus artarken köylerdeki nüfusun azalışına dek bir çok konuyu bu özel röportajda değerlendirdi. İşsizlik konusuna da değinen Allar, “İlçede işsizlik sorunumuz yok, iş beğenmeme sorunu var.”diye konuştu. 

Kendisine yönettiğimiz; “Bolu’da son zamanlarda “heykel” tartışmaları oldu. Belediye bütçelerinin heykele harcanılması doğru mu?” sorusuna hayli ilginç yanıtlar veren Allar, “CHP tarafından yönetilen belediyelerde genel anlamda heykellere karşı büyük bir sempati var. Herhalde Tanju Bey biraz gecikti heykel konusunda! Diğer CHP’li belediyeler çok daha erken davrandı”dedi.

“Kesinlikle heykele para harcamam.”diyen Allar, “Boz ayı, geyik heykeli dikeceğime kimsesizler için konut yaparım. Keşke Tanju bey de o kaynağı böyle bir hizmette harcasaydı.”diye konuştu.

İşte kendisine yönettiğimiz sorular ve Belediye Başkanı Mustafa Allar’ın verdiği yanıtlar;

Yeni nüfus rakamları açıklandı. Köylerde azalma, merkezde artış var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

2019 yerel seçimlerinde sadece ilçemizde değil ülkemizdeki her il ve beldede nüfus akışları oldu. Bu nüfus akışlarında muhtarlık seçimleri son derece ön plana çıktı. Muhtarlara asgari ücrete yakın bir maaş bağlanması muhtarlıkları daha cazip hale getirdi, yarışlar da zaman zaman kızıştı. Dışarıdan köylerimize çoğunlukla Ankara ve İzmit’ten ciddi derecede akım oldu. Rakamlara baktığımızda Genel nüfusta 365 azalma görülüyor. Muhtarlık seçimi için oy kullananların bir kısmının daha oyunu aldırmadığını rakamlar gösteriyor. Bolu’nun genel nüfusunda yaşanan azalma da seçim göçü yaşandığı tezimizi doğruluyor.

Köylerdeki nüfusumuz bugünkü rakamlardan daha düşük. İkametgahı köylerde gözüküp Gerede’de yaşayan da çok. Aslında merkez nüfusumuz 23 bin bandından daha fazla. Açıklanan rakamlara baktığımızda nüfusumuz hızla artıyor demek doğru değil. Ancak hiç değilse psikolojik olarak merkez nüfusun 140 civarında artması iyi bir görüntü diyebiliriz.

Gerede, şu anda aldığı yatırımlarla beraber bir kaç yıl içinde çok ciddi derecede artışlar yaşayacak. Senede en az 1000 düzeyinde artışları önümüzdeki yıl açıklanacak rakamlarda göreceğiz. Gerede 23 bin nüfus bandında son kez duruyor. Biz yerel yönetim olarak nüfusun artması için gereken tüm çalışmayı yaptık. Sanayi alanında önemli çalışmalara imza atarken, aynı zamanda cezaevi bu yıl faaliyete giriyor. Burada en az 700 personel görev yapacak.

Cezaevinin nüfusa açılır açılmaz etkisi ne olacak?

Cezaevi açılır açılmaz 1000 kişi nüfusa etki edecek. En az nüfusa etkisi 700 civarında olacak. Bu açıkladığım rakamlar en düşük beklenti. Yani rakamların bundan fazla olacağı kaçınılmaz. İlçenin sosyo ekonomik yapısının her geçen gün değiştiğini görüyoruz. 2014 yılından beri çok ciddi yatırımların altına imza atıyoruz. Bu yatırımların meyvelerini bu yıldan itibaren de almaya başlıyoruz. Merkez nüfusta taban 23 bin, önümüzdeki yıl 25 bin bandını yakalamayı öngörüyoruz, daha sonraki yıllarda merkez nüfusu 30 bin bandına getirebilmek için çalışacağız. 24 bin bandını yeter ki aşalım, çünkü 24 bin nüfus sınır.

Gerede’de işsizlik sorunu var mı? 

Zaman zaman işsizlikle alakalı da söylentiler oluyor. İlçede işsizlik sorunumuz yok, iş beğenmeme sorunu var.

Muhtarlık seçimlerinin siz de başka bir tarihe alınmasını düşünenlerden misiniz?

Seçimlerde yaşanan nüfus sirkülasyonunun minimize edilmesi lazım. Bizi aşan konular ancak benim şahsi düşüncem; kesinlikle muhtarlık seçimlerinin yeniden gözden geçirilmesi, seçim tarihlerinin belediye seçimleri ile beraber olmaması yönünde. Eş, dost, akraba ilişkileri devreye giriyor, insanlar seçim için muhtarlığa aday olan kişiyi kıramıyor ve oyunu aldırıyor. Seçmen yaşadığı, hizmet aldığı, hizmetlerinden istifade ettiği yerde oyunu kullanmalı. Bir şehrin kaderiyle oynanılmamalı. Benim düşüncem bu.

Bolu’da son zamanlarda “heykel” tartışmaları oldu. Belediye bütçelerinin heykele harcanılması doğru mu?

CHP tarafından yönetilen belediyelerde genel anlamda heykellere karşı büyük bir sempati var. Herhalde Tanju Bey, biraz gecikti heykel konusunda! Diğer CHP’li belediyeler çok daha erken davrandı, çok sayıda heykeller yaptılar. Bir heykel yapılır ancak bunun sanatsal bir anlamı ve değeri vardır. Örneğin Bolu’da Köroğlu’nun heykeli vardır. Özünde Bolu ile özdeşleşen bir simgedir. Köroğlu, yiğitliğiyle nam salmış, namertlere karşı mertçe mücadele vermiştir, şairdir, ozandır. Sadece biz değil Köroğlu’nu dünyadaki tüm Türk devletleri bilir. Bu bir simgedir, bu heykeli yapmaya kim ne der?

Milletimiz Bolu’yu yönetme yetkisini Tanju Özcan’a vermiştir, Tanju Bey de tek başına buna karar vermemiştir. Neticede Bolu’nun kendi iç sorunudur. Bunun en güzel değerlendirmesini de Bolu halkı yapacaktır. Vatandaş fotoğrafı çok güzel çeker. Belediye Başkanlığı Milletvekilliğine benzemez.

Ortada harcanılması gereken bir meblağ var, ya heykel yapacaksınız ya da farklı bir yatırım. Bu durumda siz ne yapardınız?

Kesinlikle heykele para harcamam. Vatandaşımızın lehine olacak, memleketin değişim ve dönüşümüne katkı sağlayacak projelere imza atarım. Bizim seçim öncesi söz verdiğimiz “kimsesizler için konut yapımı” projemiz var. Kimsesizlerin daha rahat ve güvenilir bir şekilde yaşamını sürdürebilmeleri için Bahçelievler Mahallesi’ne 15 adet 1+1 daire yapacağız. Boz ayı, geyik heykeli dikeceğime kimsesizler için konut yaparım. Keşke Tanju bey de o kaynağı böyle bir hizmette harcasaydı.

Cevap bırakın